افتادگی رحم چیست و راههای پیشگیری و درمان آن کدامست؟

اشتراک گذاری

افتادگی رحم

زمانی که رحم به سمت دهانه واژن پایین می‌آید، افتادگی رحم اتفاق می‌افتد. در برخی از موارد این مسئله ممکن است به قدری حاد باشد که حتی سبب بیرون زدگی رحم از واژن شود. به همین منظور پزشکان از یک سیستم درجه‌بندی برای توصیف اینکه چه مقدار از رحم به داخل واژن فشار آورده است، استفاده می‌کنند؛ گرید یا درجه اول زمانی است که رحم کمی به سمت دهانه واژن بیرون زده است.

گرید یا درجه دوم زمانی است که رحم به گونه‌ای افتاده شود که در نزدیکی دهانه واژن قرار گیرد. گرید یا مرحله سوم نیز زمانی است که افتادگی به حدی وخیم باشد که رحم به خارج از واژن بیرون زند.

به طور معمول اگر پرولاپس و یا همان افتادگی رحم درمان نشود، به سرعت پیشرفت کرده و وارد درجات حادتر می‌شود. به همین علت بسیار حائز اهمیت است که در صورت ابتلا به این معضل به سرعت به دنبال راهکارها و درمان‌های پزشکی باشید. در این مقاله سحر کلینیک هر آنچه از افتادگی رحم باید بدانید، آورده شده است.

افتادگی رحم

علائم افتادگی رحم

زنانی که مبتلا به افتادگی رحم هستند در بسیاری از موارد احساس پری و یا فشار را در داخل واژن خود تجربه خواهند کرد؛ گویی یک توده و یا برآمدگی در داخل واژن قرار گرفته باشد. این احساس همچنین ممکن است همراه با حس سنگینی در لگن همراه باشد. همچنین افراد مبتلا به پرولاپس (افتادگی) رحم ممکن است در بسیاری از موارد دچار ناتوانی در تخلیه کامل مثانه و یا روده هنگام اجابت مزاج شوند. و یا در هنگام نیاز به دفع ادرار، نیاز به تخلیه خیلی ناگهانی و فوری داشته باشند.

همچنین این افراد به طور معمول میزان رضایت کمتری از رابطه جنسی خود داشته و مستعد عفونت های ناحیه تناسلی نیز می‌باشند‌.

 

علل ابتلا به افتادگی رحم

افتادگی رحم زمانی اتفاق می‌افتد که رباط هایی که اندام‌های لگن را در جای خود نگه می‌دارند کشیده یا ضعیف شوند.

این مسئله می‌تواند زمانی اتفاق بیفتد که چیزی به کف لگن فشار وارد کند، به عنوان مثال مواردی از جمله بارداری و زایمان، یبوست طولانی‌مدت، بلند کردن مکرر هر چیزی که وزن سنگینی داشته باشد (به عنوان مثال، کودکان یا وزنه‌ها) و اضافه وزن می‌تواند در ایجاد این عارضه تاثیر به سزایی داشته باشد. همچنین زنان پس از یائسگی به دلیل کمبود استروژن، بیشتر دچار افتادگی رحم می‌شوند.

تشخیص افتادگی رحم

اگر فکر می‌کنید ممکن است پرولاپس و یا افتادگی رحم داشته باشید، بایستی سریعا به متخصص زنان مراجعه کنید تا با مشورت و معاینه پزشک، به ابتلا و یا عدم ابتلا به این عارضه پی ببرید. پزشک در این مرحله با انجام معاینه داخلی و بررسی آزمایش‌ها و سونوگرافی‌های مربوط به بیمار، روند تشخیص را پیش می‌برد.

 

درمان افتادگی رحم

درمان پیشنهادی افتادگی رحم به نوع و درجه و میزان آن بستگی دارد. مسیر درمان هرچه که باشد بهتر است در بهترین و سریع‌ترین زمان انجام شود تا از وخیم شدن علائم جلوگیری شود.

در برخی از زنان، تقویت عضلات کف لگن و تغییر فعالیت‌های روزانه ممکن است تنها چیزی باشد که در مسیر درمان مورد نیاز است. در واقع ممکن است به شما توصیه شود که برای کمک به درمان افتادگی رحم به یک فیزیوتراپیست کف لگن یا یک متخصص در زمینه کنترل ادرار مراجعه کنید. انجام تمرینات مرتبط با کف لگن از جمله تمرینات کگل و ورزش‌هایی که سبب تقویت عضلات لگن می‌شوند، می‌تواند در درمان درجات خفیف‌تر افتادگی رحم موثر باشد. همچنین مصرف داروهای استروژن مهبلی در خانم‌های یائسه می‌تواند در افزایش قدرت بافت‌های حمایت‌کننده تاثیرگذار باشد.

به برخی از زنان مبتلا به افتادگی رحم نیز ممکن است استفاده از یک پساری حلقه‌ای پیشنهاد شود. در واقع پساری وسیله‌ای نرم و انعطاف‌پذیر است که قابلیت جابه‌جایی داشته از افتادگی اندام‌های داخلی جلوگیری می‌کند. در موارد شدید نیز ممکن است به زنان توصیه ‌شود تا جراحی برداشتن رحم را تجربه کنند و رحم به طور کامل از بدن آنها خارج شود. همچنین در طی جراحی بافت‌هایی که شل شده‌اند به جای خود بازگردانده می‌شوند.

 

از دیگر درمان‌های موثر می‌توان به استفاده از شکم‌بندهای محکم، کاهش وزن، کاهش فعالیت‌هایی که سبب فشار داخلی شکم می‌شوند و … اشاره نمود. دقت کنید که افتادگی رحم ممکن است با افتادگی مثانه و مقعد نیز درمان شود. پس درمان این دو معضل نیز از اهمیت بسیاری همچون درمان افتادگی رحم برخوردار است.

 

پیشگیری از افتادگی رحم

این جمله را بارها شنیده ایم که “پیشگیری بهتر از درمان است”؛ جدی گرفتن این جمله به این معناست که نکات ذکر شده در ادامه مطلب را به منظور پیشگیری از ابتلا به افتادگی رحم رعایت کنیم:

  • دستیابی و حفظ وزن متعادل و متناسب
  • حفظ قدرت عضلانی با استفاده از ورزش و تحرک کافی
  • درمان مشکلات مرتبط با یبوست
  • پرهیز از هر نوع حرکتی که سبب آسیب و فشار به لگن و واژن می‌شود
  • اجتناب از بلند کردن اجسام سنگین
  • انجام تمرینات کگل در طول بارداری و پس از زایمان به منظور تقویت عضلات لگن
  • استفاده از رژیم غذایی حاوی میزان متناسبی از مایعات و فیبر بالا
  • افزایش میزان مصرف استروتژن در بانوانی که در دوران یائسگی خود هستند

 

عوارض افتادگی رحم

  • افزایش خطر افتادگی مثانه
  • افزایش احتمال بروز عفونت در واژن و سایر اعضای لگن
  • افزایش احتمال بروز زخم در واژن
  • نارسایی کلیه
  • افزایش احتمال ایجاد زخم در دهانه واژن

هر چند افتادگی رحم در برخی از بیماران قابل پیشگیری نیست، اما با توجه به عوارضی که به دنبال خواهد داشت، بایستی با انجام اقدامات زود هنگام و مناسب، ریسک ابتلا به این عارضه را کاهش داد.

به این منظور توصیه می‌شود بانوان به طور سالیانه برای انجام معاینات لگنی و سایر آزمایش‌ها به پزشک متخصص و مجرب در این زمینه مراجعه کنند.

ما در کلینیک سحر با همراهی متخصص زنان و جراحان باتجربه، پس از مشاوره و انجام معاینات مربوطه، شما را تا پایان درمان افتادگی رحم همراهی خواهیم کرد. کافیست با شماره‌های ما تماس بگیرید.

 

جهت مشاوره رایگان فرم زیر را پر کنید تا با شما تماس بگیریم.

    نام و نام خانوادگی:

    شماره تماس:

    زمینه مشاوره:

    اگر این مقاله را دوست داشتید، با دوستانتان به اشتراک بگذارید.

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    Call Now Buttonتماس سریع (لمس کنید)