پیاز مو
اگرچه به نظر میرسد مو دارای ساختار ساده ایست، اما شامل بخشها و قسمتهای مختلفی است که در حفظ سلامت مو عملکردهای مفیدی را برعهده دارند. شناخت هر یک از این بخشها و عملکرد آنها میتواند کمک مفیدی در درمان بیماریهای مرتبط با مو و معضلی همچون ریزش مو باشد
پیاز مو چیست؟
شاید بارها این مسئله را تجربه کرده باشید که هنگامی که یک شاخه از موهای خود را به طور کامل بیرون میکشید، قسمتی برجسته مانند در انتهای آن توجه شما را جلب کند. این قسمت برجسته مانند و پیازی شکل در واقع همان پیاز مو است که پایه فولیکول موهای سر را تشکیل میدهد.
اندازه پیاز مو وابستگی بسیاری به مرحله رشد آن دارد. به طوری که با بالا رفتن سن هر شاخه مو، کوچکتر شدن اندازه پیاز در آن رخ میدهد. بنابراین موهای جداشده در طی ریزش مو، معمولا دارای پیاز بسیار کوچکتری نسبت به موهای در حال رشد هستند. در نتیجه موهایی که در حین شانه زدن و حمام کردن، دچار ریزش میشوند پیاز قوی ندارند.
رنگ پیاز مو
عوامل بسیاری در تعیین رنگ پیاز مو تاثیرگذارند. یکی از این موارد چرخه رشد مو است. ممکن است بارها به رنگ پیاز مویی که در اثر ریزش از پوست سر خارج شده باشد، دقت کرده باشید.
اگر این شاخه مو در مراحل آخر آناژن (مرحله فعال رشد مو) دچار ریزش شده باشد، پیاز مو به رنگ مشکی و اگر ریزش مو در مرحله تلوژن (مرحله ریزش مو) اتفاق افتاده باشد، پیاز مو به رنگ سفید است. در واقع ریزش مو با پیاز سفید با این معناست که ریشه مو آماده تولید یک موی جدید است.
یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار در تعیین رنگ پیاز مو، فولیکول مو است. لازم به ذکراست که تفاوت های نژادی و تفاوت در رنگ پوست و مو در تفاوت فولیکولهای مو میان افراد مختلف، تاثیرگذار است.
فولیکولهای مو از سلولهای پوستی تشکیل شدهاند که در تعیین رنگ پیاز مو و تشکیل ریشه مو تاثیرگذارند. این سلولها مواد مورد نیاز خود برای رشد مو را از سلولهای برجسته مانند پستانک دریافت میکنند.
فولیکولهای مو از دو بخش متفاوت اپیتلیال (باقت پوششی) و مزانشیمال (بخش تکثیر شونده) تشکیل شدهاند که بخش بالایی مو را میسازند. بخشهای پایینی نیز که به وجود آورنده پیاز مو میباشند، دارای ملانوسیت هستند که سبب رنگگیری سلولهای تار مو میشوند. در واقع سلولهای ملانوسیت در بخش ماتریس مو که قسمت پایینی پیاز مو است، قرار دارند.
علت ضعیف شدن پیاز مو
قدرت پیاز مو وابستگی بسیاری به نوع تغذیه شما دارد، به طوری که برای مدیریت رشد موها، نیاز وافری به پروتئینها و ویتامینها به خصوص خانواده ویتامینهای B دارید؛ در غیر این صورت این بافت روز بهروز کوچکتر و ضعیفتر میگردد.
عواملی همچون خشکی، موخوره، وز بودن و شکستگی تارهای مو نشاندهنده ضعف فولیکول هاست. در ادامه تعدادی از فاکتورها و عوامل اصلی در ضعیف شدن پیاز مو را بررسی خواهیم کرد:
- رژیم غذایی ناسالم: مصرف مواد غذایی فاقد مواد مغذی ضروری مانند پروتئین، ویتامینها و مواد معدنی میتواند در تضعیف تدریجی پیاز مو و افزایش ریزش مو تاثیرگذار باشد.
- اضطراب و استرس: بارها پیش آمده است که با افرادی برخورد داشتهایم که از تجربه ریزش مو پس از کنکور، شکستهای عاطفی و موقعیتهای تنش زا سخن گفتهاند. در واقع استرسهای روانی میتواند بر چرخه رشد موها اثر منفی گذاشته و سبب ریزش مو و سایر اختلالات مرتبط با مو شود.
- عدم تعادل در هورمونها: در واقع سطح هورمونهای شما میتواند به طور مستقیم بر روی چرخه رشد موهایتان تاثیرگذار باشد. به طوری که عواملی از جمله عدم تعادل هورمونی، بارداری، اختلالات مربوط به غده تیرویید و یائسگی میتواند سبب نازک شدن موها، تضعیف ریشه و پیاز مو و اختلال در چرخه طبیعی رشد موها شود.
- عدم جدی گرفتن مراقبت از مو: تنشهای فیزیکی ناشی از سفت بستن مو و استفاده بیش از حد از ابزارهای حرارتی و حالتدهنده مو میتواند تاثیر مخربی روی تارها و ریشه مو داشته باشد. در واقع ابزارهایی مانند اتوی مو، پیوندهای موجود در فولیکول مو را تغییر داده و سبب تضعیف آن میشود.
- اختلال در سلامت پوست سر: عفونتهای قارچی و باکتریایی روی پوست سر میتوانند سبب آسیب به پوست سر شوند. در برخی از موارد این معضل میتواند تا حدی شدید شود که سبب ایجاد جای زخم شده و یا حتی ریزش دائمی مو در نواحی آسیبدیده را به دنبال داشته باشد.
- عوارض دارویی: برخی از داروها از جمله داروهای ضدافسردگی، داروهای ضد سرطان، داروهای تیروئید، رقیقکنندههای خون (ضد انعقادها)، داروهای نقرس و داروهای ضد فشار خون میتوانند سبب تضعیف پیاز مو شده و منجر به ریزش مو شوند.
- اختلالات ژنتیکی : مسلما در اطراف خود شاهد خانواده هایی بودهاید که به طور ارثی دچار طاسی و ریزش مو شدهاند. در واقع وراثت و ژنتیک یکی از عوامل مهم در ایجاد اختلالات و معضلات مرتبط با مو و پوست سر میباشد. مثلاً آلوپسی آندروژنیک که شایعترین نوع ریزش موی ژنتیکی در مردان و زنان است، در نتیجه کاهش تدریجی اندازه فولیکولهای مو ایجاد میشود.
- عوامل محیطی: قرار گرفتن در معرض عوامل محیطی آسیب زا از جمله آلودگی هوا، بخارات و آلودگیهای شیمیایی سبب آسیب اکسیداتیو (عدمتعادل بین رادیکالهای آزاد و آنتیاکسیدانها در بدن) به پیاز مو و تارهای مو شده و بدین شکل آنها را ضعیف می کند.
- استفاده دائم از محصولات شیمیایی: مصرف بیرویه و مکرر محصولات حالت دهنده مو و همچنین رنگ مو میتواند بر روی سلامت فولیکولهای مو تاثیرگذار باشد. در واقع این محصولات دارای مواد شیمیایی قوی و مضری میباشند که در بسیاری از موارد سبب التهاب پوستی میشوند.
- شوره سر: این معضل که به علت افزایش تولید سبوم روی پوست سر ایجاد میشود، سبب بروز عفونت قارچی شده و به دلیل ایجاد التهابات ضعیف میتواند ریشه و پیاز مو را ضعیف کند.
ما در کلینیک زیبایی پوست و مو سحر، ضمن تلاش برای مشاوره صحیح و آگاهی کامل بیمار از علل ایجادکننده ریزش مو و نحوه درمان آن، شما را در تمام مراحل درمان انواع بیماریهای مرتبط با مو همراهی میکنیم. جهت رزرو وقت مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید.