آلوپسی یا ریزش مو به ریزش بیش از حد موها اشاره داشته و می تواند فقط پوست سر و یا کل بدن را تحت تاثیر قرار دهد؛ زنان و مردان در هر سنی میتوانند درگیر آلوپسی شود. حتی کودکان نیز میتوانند به آلوپسی دچار شوند. این بیماری میتواند به صورت موقت و یا دائمی بوده و تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله وراثت، تغییرات هورمونی، شرایط پزشکی و یا روند طبیعی گذر عمر ایجاد شود. در این مطلب از کلینیک سحر قصد داریم تا شما را با انواع آلوپسی و نحوه درمان این بیماریها آشنا کنیم.
امروزه شایعترین علت کچلی، ریزش موی ژنتیکی با افزایش سن است. بسیاری از افراد مبتلا به این نوع از ریزش مو سعی میکنند تا طاسی خود را با روسری و آرایش و کلاه گیس بپوشانند و بسیاری دیگر به سراغ روشهای درمانی مختلفی میروند که از ریزش بیشتر مو جلوگیری میکند و یا به رشد مجدد موها کمک میکند. در هر حال آلوپسی میتواند به اشکال مختلفی بروز پیدا کرده و تحت تاثیر دلایل مختلفی نیز ایجاد شود. همچنین ممکن است به یک باره و یا با گذشت زمان رخ دهد. در ادامه انواع مختلف آلوپسی را بررسی خواهیم کرد:
آلوپسی آندروژنیک
آلوپسی آندروژنیک همان ریزش موی ارثی است که به عنوان شایعترین نوع از آلوپسی شناخته میشود. این بیماری هم در زنان و هم در مردان بروز پیدا میکند؛ با این تفاوت که الگوی ریزش مو در هر یک از این دو جنس متفاوت است. برای مثال در مردان الگوی ریزش به صورت عقب رفتن خط رویش مو نشان داده شده و در زنان با نازک شدن و کمپشت شدن موها نشان داده میشود. فولیکولهای مو در افراد مبتلا به این بیماری به هورمون دی هیدروتستسترون (DHT) حساس میباشد و تحت تاثیر این هورمون به مرور زمان کوچک شده و موهای نازکتری تولید میکنند. سرانجام، فولیکولها تولید موهای معمولی را متوقف کرده و فقط موهای کرکی و نازک باقی میماند.
آلوپسی آره آتا
این نوع از آلوپسی، خود ایمنی بوده و در آن سیستم ایمنی بدن به اشتباه فولیکولهای مو را مورد هدف قرار داده و ریزش مو در پوستسر، صورت و سایر نواحی بدن را به دنبال دارد. این بیماری در هر سن و جنسی رخ داده و دو درصد از افراد مبتلا را تا پایان عمر درگیر میکند. این بیماری میتواند به صورت ژنتیکی بروز پیدا کرده و از والدین به فرزندان برسد.
آلوپسی توتالیس
در این نوع از آلوپسی تمامی موهای سر به طور کامل میریزند. این بیماری که یکی از اشکال آلوپسی آره آتا است، در ابتدا به شکل آلوپسی آره آتا بروز پیدا کرده و تنها نواحی کوچکی را در ناحیه سر درگیر میکند اما در نهایت میتواند منجر به ریزش کل موهای ناحیه سر شود.
آلوپسی یونیورسالیس
این نوع از آلوپسی که به عنوان پیشرفتهترین شکل از آره آتا شناخته میشود، با ریزش کامل موهای سر و بدن بروز پیدا میکند. این به معنای ریزش کامل موهای ابرو، مژه، صورت، بدن، نواحی شرمگاهی و سر میباشد. این بیماری نادر از نوع خود ایمنی بوده و حاصل از حمله سیستم ایمنی بدن به فولیکولهای مو میباشد.
آلوپسی کششی
در این نوع از آلوپسی، فولیکولهای مو دچار آسیب ناشی از کشش مو میشوند. برای مثال زمانی که موهای خود را دم اسبی و تنگ میبندید، فولیکولهای موی خود را در معرض این آسیب قرار دادهاید. این حالت معمولاً در نزدیکی شقیقهها و یا خط رویش نزدیک به صورت رخ میدهد.
آلوپسی سیکاتریکال
آلوپسی سیکاتریکال، که به آن آلوپسی اسکار نیز گفته میشود، به گروهی از اختلالات نادر اشاره دارد که فولیکولهای مو را از بین برده و با بافت اسکار میپوشانند. به طور معمول این نوع از آلوپسی ابتدا به صورت لکههای کوچک بروز پیدا کرده و با گذشت زمان گسترش مییابد. البته همیشه نمیتوان در پیشگیری از بروز بیماری موفق بود. و این مسئله دلایل بسیاری میتواند داشته باشد؛ از روشهای مراقبتی اشتباه گرفته تا ژنتیک و وراثت. بنابراین بایستی در جستجوی راهکارهای درمانی مناسب برای این بیماریها بود.
در مرحله اول بروز هر نوع بیماری بایستی به پزشک مراجعه کرد. چرا که پزشک با توجه به علت ایجاد بیماری، بهترین راهکار درمانی موجود را پیشنهاد میدهد تا از انجام روشهای بیهوده که با علت ایجاد بیماری مبارزه نمیکنند و فقط تا حدی علائم را کاهش میدهند، جلوگیری کند. همچنین در بعضی موارد هیچ تضمینی وجود ندارد که موهای روئیده شده در طول درمان، پس از پایان درمان نیز همچنان باقی بمانند.
در ادامه تعدادی از روشهای درمان آلوپسی را بررسی میکنیم:
درمان دارویی
داروهای مورد استفاده برای درمان آلوپسی میتواند به شکل قرصهای خوراکی و یا انواع مختلف کرمها و لوسیونهای موضعی باشد؛ مانند ماینوکسیدیل و کورتیکواستروئیدهای موضعی یا خوراکی. استفاده از لوسیونهای موضعی میتواند عوارض ناخوشایندی مثل خارش را به دنبال داشته باشد. همچنین استفاده از استروئیدهای خوراکی نیز گاهی ممکن است عوارض جانبی ایجاد کند. برای مثال معمولا در مواردی که طاسی سکهای یک یا چند ناحیه کوچک از سر را درگیر کرده است از تزریق داخل ضایعهای کورتیکواستروئید استفاده میشود که این تزریق معمولا دو یا سه بار با فواصل چهار تا شش هفتهای تکرار میشود تا به پاسخ درمانی مناسب برسد؛ و یا برای درمان آلوپسی آره آتا از یک آلرژن تماسی قوی تحت عنوان دیفن سیپرون در ناحیه ریزش مو استفاده میگردد. مکانیسم عمل این آلرژن به این صورت است که سیستم ایمنی درگیرکننده فولیکولهای مو تمایل بیشتری به این آلرژن پیدا کرده و به این شکل سبب کاهش تجمع سلولهای سیستم ایمنی در محیط اطراف فولیکولهای مو میشود.
ماینوکسیدیل نیز در درمان بعضی از انواع آلوپسی مثل آلوپسی آره آتا اثر چندانی ندارد و مطالعات مختلف نتایج متناقضی از اثربخشی آن نشان دادهاند. اما به دلیل ایمن بودن و عوارض کم در بسیاری از موارد به عنوان درمان جانبی به کار میرود.
نوردرمانی
این نوع روش در درمان آلوپسی یونیورسال که کل موهای بدن را درگیر میکند، کاربرد دارد. اثربخشی آن در مطالعات گوناگون با درصدهای موفقیت مختلف گزارش شده است. احتمال ریزش دوباره موها با قطع نوردرمانی بالاست و نیاز به ادامه درمان برای مدت طولانی برای نگه داشتن موهای رشد کرده وجود دارد.
مزوتراپی
برخی از علل آلوپسی عبارتند از کاهش گردش خون در پوست سر، کمبود مواد مغذی ضروری و عدم تعادل هورمونی که فولیکولهای مو را تحت تأثیر قرار میدهند. خوشبختانه، مزوتراپی میتواند برای هدف قرار دادن سه مورد ذکرشده به کاهش ریزش مو کمک کند و همچنین سبب تحریک رشد موی جدید شود. مزوتراپی یک روش غیرتهاجمی است که در آن مواد مغذی بهطور مستقیم در زیر ناحیه درم پوست تزریق میشوند. درمان با مزوتراپی، بیخطر، بدون درد و بدون نیاز به بیهوشی میباشد. در مزوتراپی مواد مغذی و موردنیاز برای رشد مجدد مو و جلوگیری از ریزش مو توسط سوزنهای ریز در پوست تزریق میشود. این محلول میتواند شامل موادی از جمله فسفاتیدیل کولین، ال کارنیتین، بیوتین، کافئین، پروکائین، لیدوکائین، مارکین، ماینوکسیدیل، رتینوئیک اسید، هیالورونیک اسید و بسیاری از مولتی ویتامینها باشد.
به طور کلی مزوتراپی سبب احیا و تقویت فولیکولهای مو، آبرسانی به پوست سر، جلوگیری از ریزش مو و تغذیه پوست سر میشود. هر جلسه درمان مزوتراپی بین ده تا سی دقیقه به طول میانجامد و برای تاثیرگذاری بهتر بایستی جلسات طی هفتههای متوالی تکرار گردند. همچنین نگهداری و مراقبت از مو بعد از مزوتراپی برای حاصل شدن بهترین نتیجه امری ضروری است. رژیم غذایی مناسب و ورزش کردن نیز تأثیرات و نتایج مزوتراپی مو را تا حد زیادی افزایش میدهد. تمامی این موارد توسط پزشک به شما گفته خواهد شد و رعایت آنها بسیار مهم است.
در حالیکه بسیاری از بیماران پس از دو یا سه جلسه نتایج حاصل از مزوتراپی مو را مشاهده میکنند، برخی از بیماران نیز متوجه بهبود قابلملاحظه در موهای خود پس از تنها یک جلسه میشوند. با اینحال در موارد شدید و به طور معمول، حداقل ۵ جلسه در یک دوره ۴ تا ۶ ماهه برای حصول نتایج لازم است. مزوتراپی میتواند بهعنوان یک جایگزین امنتر، ارزانتر و کم تهاجمیتر برای جراحی پیوند مو مورد استفاده قرار گیرد. حتما پیش از انجام این روش با پزشک خود برای تصمیمگیری در مورد اینکه آیا مزوتراپی برای شما مناسب است مشورت کنید.
درمان ریزش مو با PRP (پلاسمای غنی از پلاکت):
این روش یک درمان پزشکی سه مرحلهای است که در آن خون فرد گرفته شده، پردازش شده و سپس به پوست سر تزریق میشود.
تزریق PRP باعث رشد طبیعی مو می شود و با افزایش خون رسانی به فولیکول مو و افزایش ضخامت ساقه مو، سبب حفظ تارهای مو میشود. گاهی اوقات این روش با سایر روشهای درمان ریزش مو یا داروها ترکیب میگردد.
استفاده از پلاسمای غنی از پلاکت در روشهای درمانی از دهه ۱۹۸۰ مورد استفاده قرار گرفته است و برای مشکلاتی مانند بهبود تاندونها، رباطها و ماهیچههای آسیبدیده استفاده شده است.
در این روش ابتدا مقداری خون از بازوی شما گرفته شده و در سانتریفیوژ (دستگاهی که به سرعت برای چرخاندن مایعات با چگالی مختلف میچرخد) قرار میگیرد. پس از حدود ۱۰ دقیقه در سانتریفیوژ، خون شما به سه لایه تقسیم میشود: پلاسمای ضعیف از پلاکت، پلاسمای غنی از پلاکت و سلولهای قرمز خون. سپس در مرحله بعد پلاسمای غنی از پلاکت به داخل سرنگ کشیده شده و در مناطقی از پوست سر که نیاز به افزایش رشد مو دارند تزریق میشود.
این روش درمانی بایستی چند مرتبه با فواصل مناسب چند هفتهای تکرار شود تا بهترین تاثیر را بر روی موهای شما داشته باشد.
کربوکسی تراپی
این تکنیک غیرتهاجمی با تزریق کربن دی اکسید به زیر پوست، به درمان ریزش مو کمک میکند. با تزریق گاز کربن دی اکسید در ناحیه پوست سر، جریان خون افزایش مییابد و به این ترتیب رشد موها تحریک میشود. چرا که در نتیجه این افزایش گردش خون، اکسیژنرسانی به میزان بیشتری انجام شده و بنابراین فرایند اکسیژنه شدن بافت و افزایش تولید کلاژن در اطراف فولیکولها به رشد مجدد مو کمک میکند.
لیزر کم توان
در این روش درمان آلوپسی از لیزرهایی با خاصیت درمانی استفاده میشود که در افزایش گردش خون و اکسیژن رسانی بافتها تاثیر داشته و به عنوان محرکی برای رشد مجدد مو میباشند. این تکنیک در مقایسه با روشهای جراحی درد و عوارض بسیار کمتری داشته و با هزینه کمتر سبب دستیابی به نتیجه مطلوب میگردد. این روش غالبا برای افراد مبتلا به آلوپسی آندروژنیک استفاده میشود.
امروزه با پیشرفت تکنولوژی روشهای موثری برای درمان آلوپسی رواج پیدا کردهاند که می توانند از ریزش مو جلوگیری کرده و سبب رشد مجدد موهای از دست رفته نیز شوند. پیش از هر نوع اقدام با پزشک خود مشورت کنید تا با توجه به علت ریزش موهایتان، موثرترین راهکار درمانی را انتخاب کنید. متخصصان و کارشناسان مجرب و حرفهای ما در سحر کلینیک میتوانند شما را در مسیر درمان آلوپسی به خوبی یاری کنند. شما میتوانید با شماره ۸۸۵۹۶۳۹۸-۰۲۱ با کارشناسان ما ارتباط گرفته و سوالات خود را در ارتباط با رویکردهای درمانی مختلف بپرسید. همچنین میتوانید به صورت حضوری در طی جلسات مشاوره رایگان با کارشناسان ما از جزئیات درمان مطلع شده و در خصوص عوارض هر رویکرد درمانی و مراقبتهای بعد از آن با کارشناسان ما مشورت کنید.