تحقیقات آکادمی پوست آمریکا نشان داده است که ۸۰ میلیون از جمعیت این کشور از ریزش مو ارثی رنج میبرند. ریزش مو میتواند ناحیه سر و یا حتی کل بدن را درگیر کند. اگرچه ریزش مو بیشتر در افراد مسن شایع است اما ریزش بیش از حد مو در کودکان نیز ممکن است رخ دهد. به طور کلی ریزش مو عارضهای است که هر کسی را میتواند درگیر کند. اگرچه این مشکل بر روی سلامتی فرد تاثیری ندارد، اما به علت تاثیری که روی ظاهر و زیبایی فرد میگذارد، میتواند عارضه مهمی تلقی شده و عزت نفس فرد را هدف گیرد. بسیاری از افراد به ویژه بانوان از ریزش مو در هراس بوده و دیده شدن تعدادی تار موی از دست رفته در هنگام شانه کردن و یا استحمام، استرس بالایی به آن ها میدهد. اما مشاهده هر تار مو بر روی لباس نشانه ریزش مو نیست و مهم این است که ریزش مو و علل آن شناخته و به موقع درمان شود. برای مثال از دست دادن ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو در روز طبیعی و نرمال است. در واقع با حدود ۱۰۰۰۰۰ تار مو روی سر، این ریزش کوچک قابل توجه نیست.
در شرایط طبیعی و عادی پس از ریزش، موهای جدید جایگزین موهای از دست رفته میشوند. اما این اتفاق همیشه نمیافتد و ریزش واقعی مو از اینجا شروع میشود. ریزش مو میتواند به تدریج در طول سالها و یا به طور ناگهانی اتفاق بیفتد. همچنین میتواند دائمی یا موقت باشد.
محاسبه میزان ریزش مو در یک روز معین غیرممکن است. اگر در هنگام شستن یا شانه کردن موها متوجه مقدار زیادی مو در دستان خود شدید و همچنین اگر به مرور زمان دچار کمپشتی موها در برخی از نواحی سر شدهاید، به این معناست که بیش از حد معمول موهای خود را از دست میدهید و موی جدیدی هم رشد نمیکند. در این مواقع باید این مشکل را با پزشک خود در میان بگذارید. پزشک میتواند علت اصلی ریزش موی شما را تعیین کرده و روشهای درمانی مناسب را پیشنهاد دهد.
چرا ریزش مو اتفاق میافتد؟
ریزش مو میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که تعدادی از این موارد را در ادامه مطلب بررسی خواهیم کرد.
وراثت: شایعترین علت ریزش مو ژنتیک و یا وراثت است. الگوی ریزش مو در مردان به این شکل است که خط رویش مو عقبتر رفته و قسمت مرکزی سر طاس میشود. و در زنان نیز موها به مرور نازکتر و کمپشتتر میشوند.
جراحی یا حوادث آسیبزا: این نوع از ریزش مو میتواند به صورت موقت رخ دهد و برخی از نواحی سر را شامل شود و پس از مدتی موهای شما معمولاً بدون درمان شروع به رشد دوباره میکنند. و این بستگی به میزان آسیب به فولیکول مو دارد.
تغییرات هورمونی: قاعدگی، بارداری، زایمان و یائسگی با تغییرات هورمونی در زنان همراه است که در ادامه میتواند ریزش مو را به همراه داشته باشد.
اختلال در عملکرد غده تیرویید: غده تیرویید هورمونهایی تولید میکند که باعث تنظیم متابولیسم بدن میشوند. اگر این غده مقداری کمتر و یا بیشتر هورمون تولید کند، چرخه رشد موها دچار اختلال میشود. پس بررسی عملکرد تیرویید یکی از اقدامات اولیه در زمان ریزش مو است.
رژیم غذایی نادرست: رژیم غذایی فاقد پروتئین، آهن و سایر مواد مغذی نیز میتواند منجر به نازک شدن مو و همچنین ریزش مو شود. همچنین کاهش وزن شدید به خصوص در صورتی که در مدت زمان کوتاهی اتفاق بیفتد، باعث ریزش موی شدید خواهد شد. چرا که در این شرایط به بدن شوک وارد شده و بدن با کمبود ویتامینها و مواد معدنی روبرو میشود.
مصرف دارو: مصرف برخی داروها در کنار فوایدی که در درمان بیماریها دارند گاهی اوقات میتوانند عوارضی همچون ریزش مو را به دنبال داشته باشند.
استرس: اضطراب، شوک فیزیکی و یا روحی ممکن است شرایط فیزیکی و جسمانی را تحت تاثیر قرار دهد و باعث ریزش مو قابل توجه شود.
ریزش مو چگونه تشخیص داده میشود؟
پزشک یا متخصص پوست میتواند با معاینه فیزیکی، انجام آزمایشات هورمونی و بررسی سابقه سلامتی شما علت ریزش مو شما را تعیین کند. در برخی موارد، تغییرات ساده رژیم غذایی میتواند در درمان ریزش مو کمککننده باشد.
چه راههایی برای درمان ریزش مو وجود دارد؟
امروزه راههای بسیاری برای درمان ریزش مو وجود دارد که بر حسب علت ایجاد ریزش مو برای شما تجویز میشوند. همچنین از لحاظ تاثیرگذاری، میزان تهاجم و دوره نقاهت متفاوت هستند.
تجویز دارو: معمولا هنگامی که به پزشک مراجعه میکنید، تجویز دارو اولین راه برای درمان ریزش مو خواهد بود. داروهای بدون نسخه (OTC) عموماً شامل کرمها و ژلهای موضعی هستند که به طور مستقیم روی پوست سر استفاده میشود. رایجترین این محصولات دارویی حاوی مادهای به نام ماینوکسیدیل هستند.
بسیاری از داروهای تجویز شده برای درمان ریزش مو میتوانند عوارضی از جمله کاهش میل جنسی و اختلال در عملکرد جنسی را به دنبال داشته باشند و به همین علت به همه افراد پیشنهاد نمیشوند.
روشهای ترمیمی مو: مزوتراپی و prp دو روش ترمیمی کم تهاجم برای درمان ریزش مو میباشند. در مزوتراپی بدون نیاز به جراحی یا بیهوشی و با استفاده از سوزنهای بسیار ریز مواد مورد نیاز (ویتامین، آنزیم و یا هورمون) به پوست تزریق میشود تا نتیجه مطلوب در کمترین زمان حاصل شود. در روش prp نیز از فاکتورهای رشد و سلولهای بنیادی بدن شخص، برای تسریع در رشد مو استفاده میشود و سبب کاهش ریزش مو، رشد مجدد مو و افزایش ضخامت تارهای مو خواهد شد.
در ادامه به بررسی جزئیتری از این تکنیکهای ترمیمی میپردازیم.
مزوتراپی مو: مزوتراپی یکی از محبوبترین روشهای زیبایی مدرن، در مبارزه با مشکلات مختلف مو محسوب میشود، که برای پوست سر و مو بسیار موثر است. به طور کلی مزوتراپی مو تزریق مستقیم ویتامینها، مواد معدنی (کلسیم، ید، منگنز، مس، روی، سلنیوم، آهن، پتاسیم)، عوامل مرتبط با لایه کراتین پوست، اسیدهای آمینه و گشادکنندههای سطحی مورد نیاز برای رشد و نمو مو میباشد. این روش درمانی میتواند با مشکلات مختلف مو از جمله شوره سر مبارزه کرده و فولیکولهای مو را تغذیه کند. همچنین ترکیب این روش با میکرونیدلینگ به استفاده از داروهای خاص حاوی ویتامینها و مواد مغذی لازم برای رشد مو کمک میکند. ترکیب دارویی مورد استفاده در مزوتراپی بسته به مشکلات موی شما توسط پزشک انتخاب شده و میتواند با اثرگذاری بالایی که دارد بسیاری از مشکلات مو را حل کند.
PRP تراپی: PRP همان پلاسمای غنی از پلاکت است. همان طور که میدانید خون بیشتر از پلاسما و گلبولهای قرمز تشکیل شده است. زمانی که به اندازه یک لوله کوچک از خون بیمار گرفته شود و آن را در دستگاه سانتریفیوژ قرار دهند، میتوان این دو جز خون را از هم جدا کرد. پلاسما حاوی غلظت بالایی از فاکتورهای رشد بوده و تزریق آن به ناحیه کف سر سبب بهبود ریزش و تحریک رشد مو میشود.
از آن جایی که پلاسما از نمونه خون خود بیمار گرفته میشود، این روش یک روش بیخطر تلقی میشود. بنابراین به انجام آزمایشهای گسترده (مثلاً در مقایسه با اهدای خون به شخص دیگری) برای استفاده فوری احتیاجی ندارد. همان طور که گفتیم PRP حاوی غلظت بالایی از فاکتورهای رشد میباشد؛ بنابراین علاوه بر تحریک رشد مو و جلوگیری و درمان ریزش مو میتواند در مواردی از جمله جوانسازی و زیباسازی پوست صورت نیز کاربرد داشته باشد.
کربوکسی تراپی: کربوکسی تراپی یک درمان غیر جراحی برای ریزش مو است که شامل تزریقهای کوچک گاز دی اکسید کربن در زیر سطح پوست میباشد. این روش درمانی با بهبود گردش خون، اکسیژنرسانی و تامین مواد مغذی پوست سر باعث تحریک رشد مو میشود و می تواند همراه با سایر درمانها استفاده شود. کربوکسی تراپی با تحریک فرآیند اکسیژن رسانی و بهبود گردش خون در ناحیه تزریق شده بر بهبود وضعیت موها اثر میگذارد. این فرآیند به طور موثر جان تازهای به فولیکول مو میبخشد و با تحریک رشد مو، ریزش مو را درمان میکند.
جراحی کاشت مو: معمولا زمانی که روشهای ذکر شده برای شخص تاثیرگذار نباشد از این روش استفاده میشود. در واقع در این روش تارهای مو از قسمتهای پر تراکم مو برداشته میشوند و به قسمتهای کمپشت و یا طاس انتقال داده میشوند. امروزه کاشت مو با روشها و تکنیکهای مختلفی انجام میشود که در این میان تکنیک کاشت موی FUE و FUT معروفترین تکنیک های کاشت مو میباشند.
در روش کاشت موی FUT، با ایجاد برشی کوتاه، نواری از پوست سر جدا شده و با استفاده از لنزهای بزرگنمایی کننده و چاقوی تیز، به قسمتهای کوچکی تقسیم میشود. در این روش فولیکول های مو مستقیماً از پشت سر از طریق صدها تا هزاران برش برداشت میشوند. سپس، بعد از ایجاد سوراخهای کوچکی در ناحیه درمان، موها به آرامی در این سوراخها قرار میگیرند. در روش FUE نیز بدون ایجاد هیچ برشی، با استفاده از ابزار میکروپانچ، فولیکولها از پوست برداشته شده و پس از ایجاد برشهای کوچک در پوست، فولیکولهای استخراج شده در ناحیه درمان وارد میشوند.
چگونه میتوانم از ریزش مو جلوگیری کنم؟
این جمله را بارها شنیدهایم که ” پیشگیری بهتر از درمان است”. در ریزش مو نیز مواردی وجود دارد که با رعایت آنها میتوانید از ریزش بیشتر موها جلوگیری کنید. از مدل موهای تنگ مانند بافتن، دم اسبی یا مدل هایی که فشار زیادی به موهای شما وارد میکنند، استفاده نکنید. با گذشت زمان، این مدلها به فولیکولهای مو آسیب میرسانند.
سعی کنید موهای خود را نکشید، نچرخانید یا پیچ و تاب ندهید. مطمئن شوید که از رژیم غذایی متعادلی استفاده میکنید که حاوی مقادیر کافی آهن و پروتئین باشد. اگر دچار ریزش مو هستید، از شامپوی مناسب برای شستن موهای خود استفاده کنید. فقط یک روز در میان موهای خود را بشویید. همیشه موها را خشک کنید و از مالیدن موها خودداری کنید.
محصولات و ابزارهای طراحی شده برای زیبایی مو نیز از عوامل اصلی ریزش مو هستند. محصولاتی مثل سشوار، اتو مو، رنگ مو و … به راحتی به ساختار مو آسیب میرسانند. اگر تصمیم دارید موهای خود را با ابزارهای آرایش مو حالت دهید، این کار را فقط با موهای خشک انجام دهید. همچنین، از پایینترین درجه حرارت ممکن استفاده کنید.
اگر به طور ناگهانی دچار ریزش زیاد مو شدید و به یکباره موهای خود را از دست دادهاید، بهترین کار این است که به پزشک مراجعه کنید. گاهی اوقات حتی با دانستن هر نوع اطلاعات پیشین، تشخیص علت ریزش مو دشوار بوده و نیاز قطعی به تشخیص پزشک وجود دارد. در این حالت پزشک با در نظر گرفتن تمامی جوانب و با بررسی فیزیک بدن و انجام آزمایشات لازم، پس از مشخص شدن سطح هورمونها و پیشینه خانوادگی، میتواند علت اصلی ریزش مو را شناسایی کند. درمان طاسی همچون هر نوع درمان دیگری، بایستی زیر نظر پزشک متخصص صورت گیرد تا از عوارض ناخواسته داروها و خوددرمانیهای نابه جا و خطرناک جلوگیری گردد. گام بعدی کاهش ریزش مو، کنترل آن است.
در نهایت بایستی روشهایی را برای رویش مجدد موها به کار برد. ما در کلینیک زیبایی و کاشت مو سحر ضمن بررسی علل و دلایل بروز بیماریهای مو و ریزش مو، بهترین و موثرترین روشهای درمانی در جهت ریزش مو را برای زیباجویان به کار میبریم. همچنین با استفاده از تجهیزات جدید و روز دنیا و مواد تایید شده، اقدامات لازم در جهت رشد مجدد موها و بازگشت موهای از دست رفته شما را به کار خواهیم برد. شما میتوانید جهت رزرو وقت مشاوره رایگان با شماره ۸۸۵۹۶۳۹۸-۰۲۱ تماس حاصل فرمایید.